Ingrediente pt 4 cozonaci:
- 2 kg faina
- 20 linguri zahar
- 6-7 oua
- 1 margarina pt prajituri ( eu am folosit Unirea
- 2 linguri de untura
- aprox 1.2 l lapte
- un pic de sare
- drojdie ( un cubulet la 500 gr faina )
- arome ( zahar vanilat, anason, in functie de preferinte )
- pt umplutura nuca, mac, stafide, rahat, cacao, etc
Se freaca drojdia cu 2-3 linguri de zahar, se pune o lingura de lapte caldut, se presara un strop de faina si se lasa sa creasca ( trebuie sa fie cald in incapere ). Intre timp sa incalzeste bine laptele cu zaharul si aromele ( nu trebuie sa fiarba, ci doar sa fie cald bine ), se topeste untura si se freaca galbenusurile cu 2 linguri de zahar.
Cand drojdia a crescut ne putem apuca de framantat.
Se toarna laptele peste faina cernuta ( neaparat ) si se framanta pana devine omogen ( nu turnati tot laptele o data, s-ar putea sa fie prea mult ). Apoi se adauga drojdia, se mai framanta, apoi punem galbenusurile si la sfarsit untura. Framantam bine timp de 15-20 min si lasam la dospit ( din pacate nu prea mi-a ars de poze si nici nu aveam cu ce maini :) )
Eu am pus si 3-4 linguri de otet dupa ce am pus drojdia, fragezeste aluatul sau se mai poate pune un iaurt din acela de 200 gr.
Pana ce aluatul dospeste, pregatim umpluturile:
- taiem rahatul cubulete
- amestecam nuca cu zahar, zahar vanilat si stropim cu rom
- punem stafidele la inmuiat in lapte sau apa fierbinte si stropite cu rom
- amestecam macul cu zahar si zahar vanilat si oparim cu un pic de lapte fierbinte
Atunci cand aluatul si-a dublat cantitatea, ne putem apuca de intins foaia pe care o vom umple cu ceea ce dorim.
Coacem aprox 45-60 min la foc mic intr-o tava unsa cu untura si eventual tapetata cu hartie de copt.
Si cam asa s-au facut ultimii doi pana s-au copt ceilalti :)
Si cateva feliute...un pic mai incolo ca poza e plecata in poiana cu tot cu telefon si stapan :))
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu